Vem får världens tuffaste jobb?

80-timmarsveckor med 1,50 kr i timlön – i stekande hetta i södra Afrika. I konkurrens med över 200 sökanden gör nu tio kvinnor som gör upp om att få ”världens tuffaste jobb” – att arbeta som bonde i Zambia.

Blir det en guldsmed från Hyssna, en smådjursveterinär från Lanna eller en kriminalvårdare från Gävle som får Världens tuffaste jobb och får testa på livet som bonde hos Florida Sikufa i Zambia?

Över 200 personer från hela landet sökte tjänsten när We Effectför fjärde gången rekryterar en kvinna i Sverige till Världens tuffaste jobb. Nu är tio kvinnor i final och gör upp om att få Världens tuffaste jobb – att i tre veckor i vinter arbeta sida vid sida med den zambiska bonden Florida Shanzala Sikufa i en by utanför staden Mumbwa, nordväst om Lusaka. Från morgon till kväll kommer hon att hjälpa till med både jordbruket och hushållet genom att till exempel samla bränsle för att kunna tillaga maten, hämta vatten och ta hand om de tre barnen. Och arbeta långa pass med hackan under brännande solsken på bomullsodlingarna.

Syftet med We Effects projekt Världens tuffaste jobb är att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där We Effect arbetar. Ökad kunskap är en förutsättning för att utrota fattigdom och hunger samt öka jämställdheten. Om kvinnor skulle ha samma villkor och samma tillgång till kunskap, mark, utsäde och marknad skulle skördarna kunna öka så mycket att 100-150 miljoner människor skulle slippa gå hungriga, enligt siffror från FN:s jordbruksorgan FAO. Personen som får jobbet kommer rapportera om sina upplevelser på plats, så att fler människor i Sverige får upp ögonen för kvinnornas utsatta situation.

– Jag ser det som ett starkt engagemang för att hjälpa till att utrota fattigdomen i världen. Den som får jobbet kommer att spela en viktig roll för att belysa situationen för kvinnliga jordbrukare i världens fattigaste länder och förhoppningsvis få ännu fler människor i Sverige att stödja deras väg ur fattigdom, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

Vem som slutligen får jobbet tillkännages i början av december. Anställningen pågår från 15 januari till 10 februari 2019.

Årets finalister:
1. Alexandra Strömdahl, sjuksköterska, Uddevalla
2. Eva Ejdeklint, lärare, Dalarö
3. Eveliina Aspblom, förskollärare, Nyköping
4. Jessica Beckman, kriminalvårdare, Gävle
5. Linda Vikström, konsult finansiell kommunikation, Sigtuna
6. Lis-Marie Johansson, smådjursveterinär, Lanna
7. Maria Aronsson, miljöstrateg, Bullaren
8. Maria Lundberg, arbetsförmedlare, Örnsköldsvik
9. Sara Liljegren, guldsmed, Hyssna
10. Shilan Inferadi, migrationshandläggare, Eskilstuna