Viktig nödhjälp till översvämningsoffer i Vietnam

Översvämningar i norra Vietnam i juli dödade 35 personer och påverkade tusentals.

35 personer dödades och många tusentals drabbades av den tropiska stormen ”Son Tinh” som svepte över Vietnam och Laos i somras. I provinsen Yen Bai förstördes mer än 1500 hus och tusentals hektar jordbruksmark och grödor skadades av stormen.

– En familj på fyra personer sveptes bort av vattenmassorna när de låg och sov, sade Nguyen Xuan Hong, ordförande i Lang Chanh distriktet till lokala nyheter.

Katastrofbistånd finansierat av We Effect bestående av jordbruksprodukter och material för återuppbyggnad, distribueras nu av We Effects partner Yen Bai Cooperative Alliance till drabbade familjer i distrikten Van Yen, Tran Yen, Van Chan och Nghia Lo.

– För jordbrukare är skörden allt, bidraget kommer att ge berörda familjer möjlighet att reparera sina hus och omplantera grödor, säger Jennifer Vidmo, regionchef på We Effect.

Stormen var den senaste i ett stort antal extrema väderförhållanden som drabbat Vietnam under det senaste året. Klimatexperter är försiktiga med att dra direkta paralleller mellan dessa händelser och klimatförändringar i stort, men stormen är i linje med deras förutsägelser om mer extrema väderförhållanden på grund av den globala uppvärmningen.

– Vietnam är ett av de mest utsatta länderna för klimatförändringar i världen. Det senaste årets extrema väderhändelser är en stark påminnelse om det och om att vi måste stödja människor för att mildra klimatpåverkan nu, säger Jennifer Vidmo, We Effects regionaldirektör i Asien.