We Effect tar kooperationen till FN-toppmöte om jämställdhet

Den 11-22 mars samlas politiska företrädare och representanter från civilsamhället vid FN:s högkvarter i New York. FN:s kvinnokommission, som arrangeras för den 63:e gången, är ett forum för att lyfta kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet, i år med fokus på sociala trygghetssystem.

We Effect deltar på FN-mötet för att lyfta kooperativa omsorgslösningar och mikroförsäkringar som två konkreta sätt att stärka kvinnors sociala och ekonomiska trygghet, stärka jämställdheten, och bekämpa fattigdom.

We Effect arrangerar två seminarier:

* Tillsammans med ICMIF, International Cooperative and Mutual Insurance Federation anordnas ett seminarium kring hur mikroförsäkringar kan minska den ekonomiska sårbarheten för kvinnor som lever i fattigdom och öka kvinnors ekonomiska egenmakt.

* Det andra seminariet arrangeras tillsammans med Sveriges regering och de bolivianska organisationerna Ciudadanía och PLANE. Seminariet belyser vikten av statliga, kollektiva och/eller kooperativa omsorgslösningar, såsom barnomsorg, för att uppnå jämställdhet.

– Vårt mål är såklart att påverka de makthavare som är här att förbättra villkoren för kvinnor och bidra till jämställdhetseffekten, genom att satsa på kooperativa lösningar, säger Camilla Lundberg Ney, policy och påverkansansvarig för jämställdhet på We Effect, talesperson för jämställdhet som kommer finnas på plats i New York under mötet.

 

Eric Otiambo och Saline Atieno

Olycksförsäkringen är obligatorisk, om man jobbar för bostadskooperativet Vision4, som är We Effects samarbetspartner.

Läs mer: – Jag har tagit en arbetsplatsolycksförsäkring, så om något händer får jag tillgång till bästa tänkbara vård, säger Saline.

Gilda Quisbert och Alexia. Foto Liinu Diaz-Rämö

Förskolan som startats med stöd från We Effect gör det möjligt för kvinnor och tjäna pengar och bidra till familjens försörjning.

Läs mer:  – För mig betyder förskolan allt. Den har gjort att jag kan lämna min dotter i trygga händer och att jag har ett jobb som ger mig en inkomst, säger Gilda.