Vi vet varför bistånd är viktigt

För Mahendran Rishanthini i Sri Lanka blev matkooperativet vägen ur fattigdom. Här med dottern Yogini. Foto: Marcus Lundstedt
För Mahendran Rishanthini i Sri Lanka blev matkooperativet vägen ur fattigdom. Här med dottern Yogini. Foto: Marcus Lundstedt
Vi befinner oss i en global matkris där priserna skenar och en femtedel av världens befolkning riskerar extrem fattigdom. Det gör biståndet viktigare än någonsin.

Vi vet att bistånd fungerar och har över 60 års erfarenhet av att arbeta långsiktigt med lokala partnerorganisationer i länder med utbredd fattigdom. Genom biståndet har vi kunnat bidra till att samhällen i dag står starkare mot kriser, att mer mat kan produceras, att fler har arbete, råd med en trygg bostad och att betala för sina barns utbildning.

Vi möter hela tiden människor som genom vårt stöd själva kunnat ta sig ur fattigdom.

Judith Ganuza Foto: Philip Krook

Det är Rhoda från Kenya, som genom hjälp att investera i bland annat hönor, inte behöver få sina barn hemskickade från skolan längre. Judith Ganuza i El Salvador som gått från att inte ens ha socker till kaffet till att numera vara självförsörjande. Och Lita, kakaobonde från Filippinerna vars familj kan äta sig mätt och barnbarn gå i skolan.

Träffa fler människor vars liv påverkats av biståndet

Hellen Ngina med sitt barn, Kenya. Fotograf: Fredrik Lerneryd.

Biståndet hotat - We Effects arbete för ett starkt och långsiktigt bistånd

I modern tid har läget aldrig varit mer allvarligt än vad det är nu. Vi befinner oss i en global matkris där priserna skenar och en femtedel av världens befolkning riskerar extrem fattigdom. Samtidigt som det var 48:e sekund dör en människa av hunger i Östafrika höjs röster i Sverige för att sänka biståndet.

 

Läs om We Effects arbete för ett starkt och långsiktigt bistånd

Donah Kibet. Foto: George Kamau

"Mitt hopp står till att våra donatorer inte lämnar oss i mörkret"

Mjölkbonden Donah Kibet från Kenya har med stöd av We Effect kunnat öka sin mjölkproduktion och därmed sina inkomster. Med ett sänkt bistånd riskerar hon istället att flera steg tillbaks och hennes dröm att utvecklas som bonde håller på att krossas.

 

Läs Donahs berättelse

Fler röster från bönder om hur nedskärningar i bistånd skulle påverka:

 

Paula Bernal. Foto: Philip Krook

Svaren på de vanligaste frågorna om hur biståndet används

Hur vet jag att pengarna kommer fram, och vad betyder det att ni har 90-konto?

 

Se svar på dessa och fler frågor om biståndet