Vi vet varför bistånd är viktigt

För Mahendran Rishanthini i Sri Lanka blev matkooperativet vägen ur fattigdom. Här med dottern Yogini. Foto: Marcus Lundstedt
För Mahendran Rishanthini i Sri Lanka blev matkooperativet vägen ur fattigdom. Här med dottern Yogini. Foto: Marcus Lundstedt
Vi befinner oss i en global matkris där priserna skenar och en femtedel av världens befolkning riskerar extrem fattigdom. Det gör biståndet viktigare än någonsin.

Vi vet att bistånd fungerar och har över 60 års erfarenhet av att arbeta långsiktigt med lokala partnerorganisationer i länder med utbredd fattigdom. Genom biståndet har vi kunnat bidra till att samhällen i dag står starkare mot kriser, att mer mat kan produceras, att fler har arbete, råd med en trygg bostad och att betala för sina barns utbildning.

Vi möter hela tiden människor som genom vårt stöd själva kunnat ta sig ur fattigdom.

Judith Ganuza Foto: Philip Krook

Det är Rhoda från Kenya, som genom hjälp att investera i bland annat hönor, inte behöver få sina barn hemskickade från skolan längre. Judith Ganuza i El Salvador som gått från att inte ens ha socker till kaffet till att numera vara självförsörjande. Och Lita, kakaobonde från Filippinerna vars familj kan äta sig mätt och barnbarn gå i skolan.

Träffa fler människor vars liv påverkats av biståndet

Bara under förra året stöttade vi fler än 1000 kooperativ och närmare 3,6 miljoner människor i 20 länder.

  • Till exempel har vi tillsammans med lokala myndigheter i Sri Lanka öppnat 15 små butiker med mat andra förnödenheter till rimliga priser för teplantage-arbetare som drabbades hårt under covidpandemin.
  • I Palestina startades 95 nya spar- och lånegrupper som nu totalt har över 3000 medlemmar. Merparten är kvinnor som genom grupperna kan låna pengar för att till exempel investera i sina affärsverksamheter.
  • I Moçambique har utbildningar i nya och hållbara jordbruksmetoder inneburit att 990 familjer nu äter två måltider per dag i stället för en.

Se fler exempel på hur vi använt biståndet i Effektrapport We Effect 2021

Biståndet hotat - We Effects arbete för ett starkt och långsiktigt bistånd

I modern tid har läget aldrig varit mer allvarligt än vad det är nu. Vi befinner oss i en global matkris där priserna skenar och en femtedel av världens befolkning riskerar extrem fattigdom. Samtidigt som det var 48:e sekund dör en människa av hunger i Östafrika höjs röster i Sverige för att sänka biståndet.

 

Läs om We Effects arbete för ett starkt och långsiktigt bistånd

"Mitt hopp står till att våra donatorer inte lämnar oss i mörkret"

Mjölkbonden Donah Kibet från Kenya har med stöd av We Effect kunnat öka sin mjölkproduktion och därmed sina inkomster. Med ett sänkt bistånd riskerar hon istället att flera steg tillbaks och hennes dröm att utvecklas som bonde håller på att krossas.

 

Läs mer

Fler röster från bönder om hur nedskärningar i bistånd skulle påverka:

 

Svaren på de vanligaste frågorna om hur biståndet används

Hur vet jag att pengarna kommer fram, och vad betyder det att ni har 90-konto?

 

Se svar på dessa och fler frågor om biståndet