Coffee-banoffee pavlova

Pavlova

En pavlova sitter aldrig fel! Kafferepets okrönta (?) drottning, bersåtårtan som käkar alla andra bersåtårtor till frukost, lätt, fluffig och smältande drömgod. Den här varianten är med kaffekolasås, kaffekolafluff, bananer, lime och säsongens bär. Eller choklad, ekologiska jordnötter/ekologisk rostad kokos eller vad man nu tycker är gott till kaffesmaken. Ju mer ekologiska ingredienser, desto schysstare pavlova – och när det gäller kaffet går det verkligen att göra en skillnad genom att köpa kaffe från kooperativ som jobbar med hållbarhet både miljömässigt och socialt.

6-8 PORTIONER TID: 1 TIMME 30 MINUTER

Maräng

2

äggvitor

1 tsk

citronsaft

Knappt 2 dl

strösocker

Kaffekolasås

2 dl

socker

1 msk

honung/flytande glykos/sirap (för att undvika att såsen sockrar sig)

50 g

smör

1,5 dl

grädde

0,5 dl

espresso/starkt kaffe (ev med lite extra snabbkaffepulver för extra smak)

2 tsk

vaniljsocker

0,5 krm

salt

2 tsk

vaniljsocker

0,5 krm

salt

Kaffekolafluff

2,5 dl

vispgrädde

1,5 dl

rumstempererad/sval kaffekolasås

Fyllning och garnering

3-5

bananer

Saft av en lime

Zest av en lime

Resten av kaffekolasåsen

Färska bär och frukt i säsong eller rostad kokos, hyvlad mörk choklad och hackade jordnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum i en absolut ren metallbunke. Vispa ner sockret i 2-3 omgångar och vispa smeten fast och stabil.

  2. Bred ut smeten i en rundel med lite högre kanter på en plåt med bakplåtspapper. Grädda pavlovan i 150° i 15 minuter, sänk sedan till 100° och låt den stå i 45-60 minuter eller tills den känns tillräckligt hård på ytan. Låt svalna.

  3. Kaffekolasåsen: smält sockret med honung/sirap/flytande glykos på hög värme, rör inte om så mycket eftersom det gör att såsen kan sockra sig. Sockret ska bli gyllenbrunt.

  4. Ta kastrullen från plattan och lägg i smöret, som kommer att bubbla upp rejält. Rör om medan smöret smälter, ställ tillbaks kastrullen på värmen och häll i grädden lite i taget och det starka kaffet. Låt sedan kolasåsen koka på medelhög-hög värme tills den har en lagom konsistens (inte för hård!) Och smaksätt med salt och vaniljsocker. Låt svalna.

  5. Om såsen sockrar sig: koka upp lite grädde och honung/sirap i en kastrull och häll i den sockrade kolasåsen. Koka snabbt på hög värme och rör inte så mycket så kan det hända att den går ihop sig igen. Annars kan du alltid kalla den fudge och äta den som godis…

  6. Kaffekolafluff: blanda kall vispgrädde med sval kolasås och vispa till ett fluff.

  7. Skiva bananerna och blanda med limesaften.

  8. Lägg ut 3/4 av bananerna på marängbottnen, bred över fluffet, strö över limezest och garnera med bär/frukt eller choklad/nötter. Servera genast.