Skolmat: Lasagne med linser och nötfärs och fänkålssallad

Lasagne

Det här är inte en trovärdig storköksrätt, utan mer att betrakta som en omförhandling av min barndoms hemska skolkökslasagne, en av få rätter som min skola sjabblade till – i allmänhet var skolmaten riktigt god men jag önskar att lasagnen hade varit som den här: krämig, aromatisk och balanserad. Den innehåller både linser och kött och mycket grönsaker och vill man ha den lyxigare är det bara att öka på den rivna osten. Både köttfärssåsen och bechamelsåsen går utmärkt att göra i förväg.

Lyssna på avsnittet om skolmat här 

AV: SIGRID BÁRÁNY 6-8 PORTIONER TIDSÅTGÅNG CA 2 TIMMAR MED KOKNING OCH GRÄDDNING

9-12

lasagneplattor

1,5 dl

riven smakrik ost

Köttfärssås med linser

200 g

ekologisk svensk nötfärs

Salt efter smak

Rapsolja till stekning

1 stor

gul lök, finhakad

1 stor

morot, finhakad

2

selleristjälkar, finhackade

2-3

vitlöksklyftor, finhackade

2 msk

matpuré

1,5 dl

vitt vin

1 burk

hela skalade tomater (eller motsvarande passerade tomater)

2

köttbuljongtärningar

1 tsk

torkad oregano

1 tsk

torkad basilika

1 tsk

strösocker eller honung

1 burk

kokta röda hela linser (eller 3 dl hemkokta)

vatten till spädning

Salt och svartpeppar efter smak

Bechamelsås

7,5 dl

mjölk

4 msk

smör

4 msk

vetemjöl

0,5 tsk

salt

Efter smak

Svartpeppar och riven muskot

Fänkålsallad

1

finstrimlad/hyvlad fänkål

3 dl

finstrimlad spetskål

1 msk

pressad citron

0,5

citron, riven zest av

1 msk

olivolja

Efter smak

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna till salladen, låt dra i kylskåp.

  2. Bryn nötfärsen i en stekpanna eller gryta, ta upp och ställ åt sidan.

  3. Fräs grönsakerna mjuka, lägg i tomatpuré och låt den brynas, blanda sedan med grönsakerna.

  4. Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt tomater, kryddor, buljongtärningar och socker.

  5. Koka upp och låt sjuda under lock minst 30 minuter. Späd ev med vatten. Sista 10 minuterna, lägg i linserna och låt dem koka med. Smaka av med salt och peppar.

  6. Medan köttfärssåsen kokar gör du bechamelsåsen: värm upp mjölken i mikro eller på spisen.

  7. Bryn mjölet i smöret på medelhög värme så att det bubblar och luktar smörkola.

  8. Häll på mjölken lite i taget och vispa ordentligt mellan varven så att såsen tjocknar utan att klumpa sig. Låt sjuda några minuter tills den är tjock och slät.

  9. Salta och krydda med svartpeppar och muskot.

  10. Sätt ugnen på 200°.

  11. Lägg ihop lasagnen: börja med lite köttfärssås i botten, ett lager plattor och sen sås, bechamel, ost och fler plattor. Översta lagret ska vara lite köttfärssås och hyfsat mycket bechamel, samt lite ost.

  12. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter - lasagnen ska vara krämig och lite rinnig, inte läderartad. Låt stå 10 minuter innan servering.