Fröer: Somrig squashsoppa med purjolök

Somrig squashsoppa med purjolök

Örtig, subtil och krämig men lätt soppa som passar till förrätt eller lunch. Är du förtjust i syra kan du öka mängden vitt vin eller pressa i lite citron. Det är också gott med riven citronzest i soppan. Jag har lagat den här soppan med både havregrädde, grädde och crème frâiche många gånger och det blir jättegott, vilket som.

Lyssna på avsnittet om fröer här

Gör så här

1 liten eller 0,5 stor

purjolök, sköljd och strimlad

2

vitlöksklyftor, finhackade

3 msk

olivolja

0,5 tsk

torkad timjan (eller några kvistar färsk)

0,5 tsk

torkad rosmarin (eller en kvist färsk)

1

lagerblad

1 stor

potatis, skalad och hackad

1 stor eller 2 små

squash, kluvna och skivade

1 dl

torrt vitt vin

5 dl

vatten

3 dl

grädde eller crème frâiche

2 tsk

lantbuljong eller 2 buljongtärningar (höns- eller grönsaksbuljong)

2 msk

misopasta

Svartpeppar och salt efter smak

Till servering

färsk, hackad persilja, basilika eller körvel. Servera gärna en sallad till med plocksallad, rädisor, tomater, basilika, gurka och en dressing på citron, örtsalt och olivolja.

Gör så här:

  1. Fräs purjolök, vitlök. lagerblad, timjan och rosmarin i olivolja tills löken mjuknat och blivit genomskinlig.

  2. Lägg i potatis och squash och fräs grönsakerna genomvarma.

  3. Tillsätt vin och låt det koka in på hög värme ca 5 minuter. Tillsätt vatten, buljong och grädde och koka upp.

  4. Sjud soppan i 15 minuter, ta upp lagerbladet och mixa soppan - den behöver inte vara helt slät så det går fint med stavmixer om du inte har kannmixer.

  5. Smaka av med salt och peppar och kontrollera tjockleken - behöver den spädas mer? Strö över färska örter och servera varm.