Fisk: Clariasburgare med curryremoulad och röd coleslaw
Datum
juli 6, 2022Fiskburgare på den fantastiskt goda, köttiga fisken clarias, som är klimatcertifierad och odlas på land i lador i Skåne. Fisken påminner om tonfisk i konsistensen men är lite fetare, och smaken påminner om både kyckling och fläsk. Clarias tål hög temperatur, så det går att både steka och grilla den utan att behöva oroa sig för att den blir torr. Coleslawen går förstås att göra på vilken kål som helst – men det är väldigt vackert med rödkål! Ugnsrostad potatis i tunna stavar är gott till.
Majonnäs (ca 4 dl)
1
helt ekologiskt ägg, rumstempererat
1 msk
senap, gärna både Dijon och vanlig
1,2 msk
vinäger
2 krm
salt
3 dl
neutral rapsolja
Efter smak
Vitpeppar
Curryremoulad
1,5 dl
majonnäs
2 msk
finhackade cornichons
2 msk
finhackad kapris
1-2 krm
gult currypulver
1 tsk finhackad eller 0,5 tsk torkad
dragon
1 tsk
torkad dill
Efter smak
Salt, vitpeppar, senap och vinäger
(Finhackad selleri, schalottenlök eller persilja kan också vara gott som variation)
Coleslaw
4 dl
rödkål, fint strimlad
1 liten
morot, riven
0,5 krm
salt
0,75 dl
majonnäs
0,5 dl
crème frâiche
1 knapp tsk
socker
1 tsk
senap
Efter smak
salt, svartpeppar och vinäger (färsk koriander, riven limezest eller hel, lätt mortlad spiskummin är gott att variera smaken med)
Clariasburgare
600 g (2 förpackningar)
gårdsclarias
salt
Till stekning
smör
4
potato buns hamburgerbröd
curryremouladen
0,5
rödlök, skivad i ringar
1-2
tomater, skivade
salladsblad
Gör så här
-
Om du gör egen majonnäs, börja med den: Lägg alla ingredienser i ett mixerglas, sätt ner en mixerstav i botten, börja mixa och dra sakta uppåt. Se till att mixa in all olja i majonnäsen så att den blir hård och stabil.
-
Gör coleslawen: krama den strimlade kålen lätt med saltet, häll av eventuell vätska. Blanda med resten av ingredienserna och låt stå i kylskåp och dra.
-
Salta clariasfiléerna på båda sidor. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek fisken i smör tills den har fin stekyta och är genomstekt, vilket tar en liten stund.
-
Montera clariasburgaren med en rejäl klick remoulad på det undre brödet, sallad, clariasfilé, tomater, lök och eventuella andra tillbehör samt brödlocket.