Fisk: Clariasburgare med curryremoulad och röd coleslaw

Fiskburgare på den fantastiskt goda, köttiga fisken clarias, som är klimatcertifierad och odlas på land i lador i Skåne. Fisken påminner om tonfisk i konsistensen men är lite fetare, och smaken påminner om både kyckling och fläsk. Clarias tål hög temperatur, så det går att både steka och grilla den utan att behöva oroa sig för att den blir torr. Coleslawen går förstås att göra på vilken kål som helst – men det är väldigt vackert med rödkål! Ugnsrostad potatis i tunna stavar är gott till.

AV: SIGRID BÁRÁNY 4 PORTIONER TIDSÅTGÅNG 40 MINUTER

Majonnäs (ca 4 dl)

1

helt ekologiskt ägg, rumstempererat

1 msk

senap, gärna både Dijon och vanlig

1,2 msk

vinäger

2 krm

salt

3 dl

neutral rapsolja

Efter smak

Vitpeppar

Curryremoulad

1,5 dl

majonnäs

2 msk

finhackade cornichons

2 msk

finhackad kapris

1-2 krm

gult currypulver

1 tsk finhackad eller 0,5 tsk torkad

dragon

1 tsk

torkad dill

Efter smak

Salt, vitpeppar, senap och vinäger

(Finhackad selleri, schalottenlök eller persilja kan också vara gott som variation)

Coleslaw

4 dl

rödkål, fint strimlad

1 liten

morot, riven

0,5 krm

salt

0,75 dl

majonnäs

0,5 dl

crème frâiche

1 knapp tsk

socker

1 tsk

senap

Efter smak

salt, svartpeppar och vinäger (färsk koriander, riven limezest eller hel, lätt mortlad spiskummin är gott att variera smaken med)

Clariasburgare

600 g (2 förpackningar)

gårdsclarias

salt

Till stekning

smör

4

potato buns hamburgerbröd

curryremouladen

0,5

rödlök, skivad i ringar

1-2

tomater, skivade

salladsblad

Gör så här

  1. Om du gör egen majonnäs, börja med den: Lägg alla ingredienser i ett mixerglas, sätt ner en mixerstav i botten, börja mixa och dra sakta uppåt. Se till att mixa in all olja i majonnäsen så att den blir hård och stabil.

  2. Gör coleslawen: krama den strimlade kålen lätt med saltet, häll av eventuell vätska. Blanda med resten av ingredienserna och låt stå i kylskåp och dra.

  3. Salta clariasfiléerna på båda sidor. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek fisken i smör tills den har fin stekyta och är genomstekt, vilket tar en liten stund.

  4. Montera clariasburgaren med en rejäl klick remoulad på det undre brödet, sallad, clariasfilé, tomater, lök och eventuella andra tillbehör samt brödlocket.