Matpriser: Borsjtj och empanadas med potatis och svarta bönor

Borsjtj och empanadas med potatis och svarta bönor

Borsjtj är från början en ukrainsk soppa men det finns varianter av den i många länder. I vissa varianter är det potatis och rotselleri, vissa är vegetariska och andra är med köttbuljong och det kokta köttet från buljongkoket som serveras i soppan, skuret i bitar. Ofta kryddas den med dill eller persilja, och timjan skulle kunna passa fint. Min variant innehåller bara vitlök, lagerblad, kummin och vinäger som kryddning – den ska vara rejält syrlig, tillräckligt salt för att balansera syran, och så med aromatisk brödkummin som doftar ljuvligt. Det här är en mättande, värmande vinter- och vårsoppa som passar alla plånböcker. Att det blev empanadas som tillbehör och inte piroger beror på att jag tycker att det meckigt med jäsdegar när man ska laga mat – det är tajming och vänta på jäsning och ett himla kladd – empanadasdegen är superenkel och tämligen kladdfri!

Lyssna på avsnittet om mapriser här 

AV: SIGRID BÁRÁNY 4-6 PORTIONER TIDSÅTGÅNG 1,5 H

Empanadas

6 dl

vetemjöl

75 g

smör

1

ägg

1 krm

salt

1

ägg till pensling

Fyllning

5

medelstora fasta potatisar

1

stor, gul lök, hackad

matolja, till stekning

salt

2 dl

kokta, svarta bönor (gärna öländska bönor)

salt och svartpeppar efter smak

Borsjtj

1

stor gul lök, hackad

2

vitlöksklyftor, finhackade

matolja till stekning

1

morot, juliennad (tunt skuren i stavar) eller riven

300 g

vitkål, fint strimlad

4

rödbetor, juliennade eller rivna

1 liter (vatten + 2 tärningar)

köttbuljong eller grönsaksbuljong

1

lagerblad

1-2 msk

rödvinsvinäger

2 tsk

kummin, lätt mortlade

salt och svartpeppar efter smak

Till servering

smetana eller gräddfil, eventuellt dill eller persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Nyp ihop mjöl och smör och blanda sedan i resten av ingredienserna och knåda ihop degen. Låt vila i kylskåp medan du gör fyllningen.

  2. Koka potatisen mjuk med skal på, låt svalna något, skala och skär i centimeterstora kuber.

  3. Stek löken mjuk i matolja på låg temperatur, länge, så att den karamelliseras. Salta.

  4. Blanda potatistärningar med karamelliserad lök och svarta bönor, krydda med salt och svartpeppar. Lite riven ost är gott att blanda i men inget måste.

  5. Dela degen i 12 bitar och kavla ut dem till rundlar ca 12 cm i diameter. Lägg en sked fyllning på ena halvan, vik över degen och tryck till med en gaffel runtom kanten. Lägg empanadas på en plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda 20-25 minuter.

  6. Fräs lök och vitlök i en stor gryta. Tillsätt morot, kål och all rödbeta utom 1 dl riven som sparas till slutet, för att ge en extra kick till färgen.

  7. Låt fräsa några minuter och tillsätt sedan buljong, lagerblad och kummin. Låt soppan koka ca 20 minuter och smaka sedan av om grönsakerna är mjuka, och om det behövs mer vätska.

  8. När grönsakerna känns färdiga, lägg i den råa rödbetan och krydda upp soppan med vinäger, salt och svartpeppar. Servera med en klick smetana eller gräddfil och ljumma empanadas.