Quesadillaomelett

Det här är en riktigt snabb maträtt som lyckas med konststycket att vara både präktig och street food-mumsig på en och samma gång. Den går att variera i det oändliga med olika grönsaker – råa eller tillagade – olika ostsorter, gräddfil, smulade tortillachips, rester av kyckling, köttfärs, korv eller potatis…endast fantasin och tiden sätter gränserna.

Av: Sigrid Bárány

1 portion

Tidsåtgång: ca 13 minuter

Omelett

2

ekologiska ägg

2 msk

vatten

salt och peppar

rapsolja till stekning

Omelettfyllning

0,5 dl

riven ost, smulad fetaost/vitost eller keso

1 dl

öländska svarta bönor, kokta

2-3 msk

hackad lök (purjo, salladslök, rödlök, silverlök

Några

hackade tomat

Några tunna skivor

färsk chili eller inlagd jalapeno eller lite tabasco

Lite

salt och svartpeppar

Några droppar

pressad lime

1 msk

färdig salsa eller tacosås

Några kvistar

färsk koriander

Kålsallad

1,5 dl

tunt strimlad rödkål

2 tsk

pressad lime

Lite

riven limezest

0,5 krm

salt

1 msk

rapsolja

ev. hackad färskt koriander

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till kålsalladen och låt stå.

  2. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.

  3. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i en liten skvätt rapsolja.

  4. Häll i omelettsmeten och låt steka tills den har stelnat i botten. Börja då att lyfta upp och putta in kanterna mot mitten med stekspade och låt den smeten rinna ut i kanten så att omeletten steks jämnt.

  5. När omeletten är färdigstekt men fortfarande lite krämig på ytan, lägg på ost, bönor och allt annat som du vill ha i fyllningen på den ena sidan (du kan också hälla t ex salsan ovanpå omeletten när den är vikt). Vik över den andra sidan så att osten smälter ihop med resten av fyllningen.

  6. Låt omeletten vila i någon minut och servera sedan med kålsalladen.