Hälsingeostkaka

Foto: Sigrid Bárány

Hälsingeostkaka

5 liter

ekologisk mjölk av sorten som brukar heta ”gammaldags” eller ”lantmjölk”, dvs icke homogeniserad mjölk. Undvik högpastöriserad mjölk, alltså den som har extra lång hållbarhet, den ger inte samma resultat.

2,5 msk

ekologiskt vetemjöl

1 msk

ostlöpe (finns på apotek)

Till formen och till stekning:

ekologiskt smör

Till servering

ekologisk vispgrädde, färska eller frysta ekologiska/hemplockade bär eller ekologisk sylt, gärna hjortron, hallon eller lingon

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 40°. Häll över mjölken i ett annat kärl eller kyl botten på grytan - poängen är att när löpen hälls i får mjölken inte vara varmare än 38° och antagligen är det varmare än så i botten på grytan. Vispa ut mjölet i lite av mjölken, häll tillbaks i den stora mängden mjölk och rör ut så att den fördelar sig jämnt.

  2. Kontrollera temperaturen. Rör i ostlöpen i mjölken och rör mycket sakta med en stor slev tills mjölken börjar tjockna. Låt stå i 20 minuter.

  3. Skär ostmassan i rutor med en kniv så att vasslen börjar separera. Låt stå 15 minuter.

  4. Häll av ostmassan i en silduk (använd en kökshandduk i ett durkslag om du inte är av den saftkokande sorten). Om du vill använda vasslen till bakning eller, bevars, koka ditt eget messmör, se till att fånga upp den i en stor skål. Krama ur vasslen ur ostmassan, ställ den sedan i kylskåp och låt den fortsätta rinna av under natten.

  5. Sätt ugnen på 225° och förbered ett vattenbad genom att koka upp vatten. Smörj en form och packa ostmassan i den.

  6. Grädda ostkakan i vattenbad i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Tippa då och då formen för att hälla ut vassle.

  7. Ta ut kakan, häll av den sista vasslen och låt svalna. Ställ den kallt till nästa dag.

  8. Nu är kakan redo att serveras! Skär den i skivor och stek den i smör eller lägg skivorna i en form, häll över lite grädde och baka i 225° i ca 10 minuter. Servera sedan med vispad grädde och bär/mylta/sylt.