Kokoskolabrownie med stekta bananer, kokoschips och vaniljglass
Datum
januari 19, 2022Kokoskolasås
2.5 dl
KRAV-märkt kokosmjölk, t ex Kung Markatta
2,5 dl
ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker
0,5 dl
ljus sirap, KRAV-märkt
1 krm
vaniljpulver, KRAV-märkt eller 1 tsk vanillinsocker
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
-
Sjud i 15 minuter tills såsen har tjocknat.
-
Låt svalna.
Brownie
1,75 dl
kakao, KRAV- och rättvisemärkt
3,5 dl
socker, KRAV-märkt
2
ägg, kravmärkta
175 g
smör, KRAV-märkt
1,25 dl
mjöl, KRAV-märkt
2 tsk
vanillinsocker eller 2 krm KRAV-märkt vaniljpulver
0,5 tsk
salt (finns ingen certifiering men undvik eventuellt s k Himalayasalt pga tuffa arbetsförhållanden i Pakistan, där mycket av saltet kommer ifrån)
1 msk
kaffe (t ex Amigas eller Lucia Munoz, odlat av kvinnor, rättvisemärkt, ekologiskt)
1 dl
hackad mörk choklad, KRAV-märkt och rättvisemärkt, t ex Eguale eller Änglamark
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 160°.
-
Klä en form med bakplåtspapper.
-
Smält smöret
-
Rör i socker, ägg, vaniljsocker, salt och kaffe.
-
Vänd ner mjöl och kakao, till sist den hackade chokladen.
-
Bred ut hälften av smeten i formen, häll över kokoskolasåsen, bred över resten av smeten.
-
Grädda ca 43 minuter.
Stekta bananer
KRAV-märkta bananer
KRAV-märkt smör
Ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker
Ekologisk lime
Ekologisk ingefära
En skvätt rom, t ex rättvisemärkta Flor de Cana
Till servering
Rostade kokoschips, KRAV-märkta, t ex Änglamark, och KRAV-märkt vaniljglass
Gör så här
-
Skala bananerna och halvera på både längden och tvären
-
Stek i smör, pudra över socker och ingefära och droppa över lime och rom efter smak. De ska bara mjukna och få smak.
-
Servera brownien ljummen med de varma bananerna ovanpå, en kula glass vid sidan av och rostade kokoschips över hela den KRAV-märkta härligheten.