Linssoppa med fläskben på Gotlandslinser

Linssoppa med fläskben på Gotlandslinser

Linssoppa är en fantastisk maträtt i all sin enkelhet! Den går att variera på alla möjliga sätt med t ex tomatpuré eller tomat, paprikapulver, torkad koriander, sherry, fänkålsfrö, den har ett finfint näringsvärde (Gotlandslinser innehåller 24 g protein och 30 g fibrer/100 g i torkad form) och känns skön i kroppen. Har man inget fläskben att tillgå kan man använda någon annan detalj från svensk gris, till exempel rimmat sidfläsk, som strimlas och steks först, en liten bit fläsklägg (färdigkokt eftersom den tar längre tid än linserna att bli mjuk) eller knaperstekt bacon eller isterband som topping. Man kan naturligtvis skippa fläskbenet och göra soppan helt växtbaserad. Eller toppa soppan med friterade gråsuggor som man plockar själv i sin trädgård…

4-6 PORTIONER 45 MINUTER

1

gul lök, hakad

1

selleristjälk (eller motsvarande mängd rotselleri eller fänkål), hackad

1

stor morot, hackad

2

vitlöksklyftor, hackade

Rapsolja till stekning

2,5 dl

Gotlandslinser, sköljda

2 dl

vitt eller rött vin

1,2 liter

vatten

2 msk

misopasta

1 tsk

örtkryddor, en enda eller flera: timjan, oregano, basilika, rosmarin, mejram, libbsticka - eventuellt ett lagerblad

1

fläskben

Eventuellt en skvätt vinäger eller citron

Salt och svartpeppar efter smak

Hackad färsk persilja

Till servering:

en sallad med krispiga grönsaker som kål, rädisor eller blomkål, ett gott bröd och eventuellt en klick senap

Gör så här:

  1. Fräs grönsakerna mjuka i olja. Häll i linserna.

  2. Häll på vin och låt koka upp, koka i 5 minuter

  3. Häll på vatten, miso, örtkryddor och lägg i fläskbenet.

  4. Låt sjuda 35 minuter. Ta upp fläskbenet och mixa soppan lite slarvigt. Om det finns kött kvar på benet, plocka av det och lägg det i soppan. Koka upp soppan igen och sjud den på låg värme i 5-10 minuter så att den tjocknar - rör om ofta så att den inte bränner vid.

  5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt vinäger eller citron om det behövs mer syra. Strö över färsk persilja och servera.