Näringstät taco med ärtguacamole
Datum
januari 20, 2022”Nyttigt” är ett brett begrepp som betyder olika saker för olika människor i olika situationer. Min schyssta ”nyttiga” taco bygger på näringstäthet, det vill säga att jag vill ha mycket näring i förhållande till mängden energi. Vill man ha en större variation av grönsaker så är mitt förslag att man hackar ner lite av varje i salsan, till exempel rädisa, kålrabbi, blomkål, broccoli, sparris, jordgubbar… Jag väljer palt-tunnbröd som skal eftersom jag är blodgivare och behöver få i mig lite extra järn – vad väljer du?
Mockamole/ärtguacamole
4 dl
frysta gröna ärtor
1 krm
salt
0,5 dl
rapsolja
1
vitlöksklyfta
1/2
lime, saften
2 tsk
pressad citron
2-3 msk
hackad rödlök eller salladslök
Hackad färsk koriander
1/2
lime, riven zest
Svart bönsalsa
1 burk/tetra
kokta svarta bönor, sköljda
1 stor
tomat
3 msk
grovhackad rödlök eller salladslök
0,5
lime. Saft och riven zest
Finhackad färsk chili efter smak och styrka
Finhackad/riven vitlök efter smak
Hackad färsk koriander efter smak
Salt efter smak
Marinerad rödkål
300 g
rödkål
salt
1 tsk
pressad citron eller äppelcidervinäger
Tacofärs
250 g
lammfärs
1 tsk
rapsolja till stekning
2 krm
salt
1 tsk
spiskummin
1 tsk
koriander
1 krm
kanel
1 tsk
paprikapulver
0,5 tsk
chilipulver
0,5 dl
vatten
Svartpeppar efter smak
Tillbehör
Strimlad sallad eller babyspenat, färsk koriander, tacoskal enligt egen smak och ”nyttighetstro”. Majstacoskal, vetetortilla, fullkornstortilla, äggviteomelett, salladsblad, kålblad, palt-tunnbröd, mjukt tunnbröd…eller inget skal alls!
Gör så här:
-
Koka upp ärtorna i lite vatten, låt koka 1 minut och stäng sedan av värmen och låt stå i 5 minuter. Häll av ärtorna och låt dem svalna något.
-
Lägg ärtor, salt, rapsolja, vitlök och lime- och citronsaft i ett mixerglas och mixa slätt
-
Blanda i rödlök, zest och koriander. Smaka av.
-
Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av.
-
Strimla kålen fint med mandolin eller kniv och krama den med lite salt så att den mjuknar. Smaka av med citronsaft eller vinäger.
-
Hetta upp rapsolja på medelhög värme och stek lammfärsen. Häll på kryddorna från början så att de också får fräsa med. När färsen har fin yta och är genomstekt, häll på lite vatten och koka in. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
-
Ställ fram alltihopa på bordet i skålar och låt alla bygga sin egen taco. Smaklig spis!