Näringstät taco med ärtguacamole

Näringstät taco med ärtguacamole

”Nyttigt” är ett brett begrepp som betyder olika saker för olika människor i olika situationer. Min schyssta ”nyttiga” taco bygger på näringstäthet, det vill säga att jag vill ha mycket näring i förhållande till mängden energi. Vill man ha en större variation av grönsaker så är mitt förslag att man hackar ner lite av varje i salsan, till exempel rädisa, kålrabbi, blomkål, broccoli, sparris, jordgubbar… Jag väljer palt-tunnbröd som skal eftersom jag är blodgivare och behöver få i mig lite extra järn – vad väljer du?

4 PORTIONER 45 MINUTER

Mockamole/ärtguacamole

4 dl

frysta gröna ärtor

1 krm

salt

0,5 dl

rapsolja

1

vitlöksklyfta

1/2

lime, saften

2 tsk

pressad citron

2-3 msk

hackad rödlök eller salladslök

Hackad färsk koriander

1/2

lime, riven zest

Svart bönsalsa

1 burk/tetra

kokta svarta bönor, sköljda

1 stor

tomat

3 msk

grovhackad rödlök eller salladslök

0,5

lime. Saft och riven zest

Finhackad färsk chili efter smak och styrka

Finhackad/riven vitlök efter smak

Hackad färsk koriander efter smak

Salt efter smak

Marinerad rödkål

300 g

rödkål

salt

1 tsk

pressad citron eller äppelcidervinäger

Tacofärs

250 g

lammfärs

1 tsk

rapsolja till stekning

2 krm

salt

1 tsk

spiskummin

1 tsk

koriander

1 krm

kanel

1 tsk

paprikapulver

0,5 tsk

chilipulver

0,5 dl

vatten

Svartpeppar efter smak

Tillbehör

Strimlad sallad eller babyspenat, färsk koriander, tacoskal enligt egen smak och ”nyttighetstro”. Majstacoskal, vetetortilla, fullkornstortilla, äggviteomelett, salladsblad, kålblad, palt-tunnbröd, mjukt tunnbröd…eller inget skal alls!

Gör så här:

  1. Koka upp ärtorna i lite vatten, låt koka 1 minut och stäng sedan av värmen och låt stå i 5 minuter. Häll av ärtorna och låt dem svalna något.

  2. Lägg ärtor, salt, rapsolja, vitlök och lime- och citronsaft i ett mixerglas och mixa slätt

  3. Blanda i rödlök, zest och koriander. Smaka av.

  4. Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av.

  5. Strimla kålen fint med mandolin eller kniv och krama den med lite salt så att den mjuknar. Smaka av med citronsaft eller vinäger.

  6. Hetta upp rapsolja på medelhög värme och stek lammfärsen. Häll på kryddorna från början så att de också får fräsa med. När färsen har fin yta och är genomstekt, häll på lite vatten och koka in. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.

  7. Ställ fram alltihopa på bordet i skålar och låt alla bygga sin egen taco. Smaklig spis!