Semifreddo med honung, rom och apelsin

6-8 PORTIONER 45 MINUTER+3 TIMMAR I FRYSEN

Semifreddo

3

ägggulor, eko

1

ägg, eko

0,75 dl

honung

2 msk

mörk rom

2 krm

vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

3 dl

vispgrädde

0,5 apelsin

Riven zest av apelsinen

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda äggulor, ägg, honung, rom och vaniljpulver i en metallskål eller kastrull. Vispa blandningen i vattenbad tills den tjocknar och ljusnar men var försiktig så att den inte stelnar eller klumpar sig, den ska inte gå över 82°. Låt svalna.

  2. Vispa grädden fluffig men inte hård. Rör ner grädden och apelsinzest i äggsmeten och häll i en form, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Frys i minst 3 timmar. Servera med kaksmulor och apelsinsås.

  3. Smält socker och honung i en tjockbottnad kastrull så att det tar färg och blir gyllenbrunt. Rör i smör och så fort smöret bubblat upp och blandat sig med sockret, i med apelsinsaften. Låt koka upp medan du vispar. När såsen är slät, ta den från värmen och tillsätt apelsinzest. Servera såsen ljummen.

Apelsinsås

3 msk

socker

1 tsk

honung

50 g

smör

1 apelsin

Saften av apelsinen

0,5 apelsin

Riven zest av apelsinen

  1. Till servering: smulade havrekakor eller digestivekex eller rostad sockerkaka