Semifreddo med honung, rom och apelsin
Datum
januari 19, 2022Semifreddo
3
ägggulor, eko
1
ägg, eko
0,75 dl
honung
2 msk
mörk rom
2 krm
vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 dl
vispgrädde
0,5 apelsin
Riven zest av apelsinen
Gör så här
-
Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda äggulor, ägg, honung, rom och vaniljpulver i en metallskål eller kastrull. Vispa blandningen i vattenbad tills den tjocknar och ljusnar men var försiktig så att den inte stelnar eller klumpar sig, den ska inte gå över 82°. Låt svalna.
-
Vispa grädden fluffig men inte hård. Rör ner grädden och apelsinzest i äggsmeten och häll i en form, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Frys i minst 3 timmar. Servera med kaksmulor och apelsinsås.
-
Smält socker och honung i en tjockbottnad kastrull så att det tar färg och blir gyllenbrunt. Rör i smör och så fort smöret bubblat upp och blandat sig med sockret, i med apelsinsaften. Låt koka upp medan du vispar. När såsen är slät, ta den från värmen och tillsätt apelsinzest. Servera såsen ljummen.
Apelsinsås
3 msk
socker
1 tsk
honung
50 g
smör
1 apelsin
Saften av apelsinen
0,5 apelsin
Riven zest av apelsinen
-
Till servering: smulade havrekakor eller digestivekex eller rostad sockerkaka