Kaningryta

Sigrids Schyssta kaningryta

Det här är ett grundrecept på en god kaningryta som du sedan kan laborera med beroende på tillgång, säsong och humör. Rotselleri kan ersätta stjälkselleri och palsternacka, persiljerot, kålrot och jordärtskocka funkar jättebra i grytan. Purjolök kan ersätta lök. Stekt svamp är gott i grytan, eller körsbär, svarta vinbär eller plommon. Kokvätska kan vara vatten, öl (suröl och fruktöl är toppen till kanin, till exempel körsbärsöl som ingår i en traditionell belgisk kaningryta) vin, äppelmust, cider eller vad du nu kan tänkas brygga eller safta själv. Lite syra i form av vinäger, ättika eller sura bär eller frukt passar bra. Örtkryddor kan vara rosmarin, salvia, timjan, lagerblad, persilja, libbsticka, kyndel eller pors. Enbär eller kummin passar också bra. Var får man tag i kanin? Kolla kaninproducenterna.se eller hör efter i manuella köttdiskar om det går att ta hem.

6 PORTIONER 45 MIN (HEL KANIN) + 1H 15 MIN KOKTID

Ingredienser

1

kanin (flådd och urtagen)

salt

2 dl

vetemjöl

rapsolja och smör till stekning

3

gula lökar, grovt skivade

3

stjälkar selleri, skivade

4

morötter, slantade

3

vitlöksklyftor, hackade

1

flaska öl (gärna klass ll eller starkare eftersom det ger mer smak till grytan

1 msk

äppelcidervinäger

1/2 tsk

rosmarin

1 krm

timjan

1 krm

salvia

Några

porsblad (eller lagerblad)

5

krossade enbär

Vatten

Salt och vitpeppar efter smak, ev. persilja eller basilika

Till servering:

koktpotatis, mathavre eller matkorn

Gör så här:

  1. Skölj och stycka kaninen, putsa bort hinnor och överflödigt fett. Salta köttet ordentligt och låt det ligga och marinera medan grönsakerna förbereds.

  2. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Vänd köttbitarna i vetemjöl och bryn dem gyllene, lägg dem sedan i en gryta.

  3. Torka ur stekpannan och bryn grönsakerna i smör och rapsolja så att de får lite färg. Lägg hälften av grönsakerna i grytan med kaninköttet och ta undan hälften.

  4. Häll på öl, vinäger och kryddor i grytan och koka upp. Späd med vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme 1-1,5 timme. När grytan har kokat 45 minuter, lägg i resten av grönsakerna. (Man kan förstås lägga i alla grönsaker från början men det blir extra gott med lite fräscha tillskott i slutet.) Köttet ska vara mört och falla av benen men ska inte koka så länge att det blir för trådigt.

  5. Salta och peppra efter smak. Lite färsk, hackad persilja eller basilika kan vara gott att strö över.

  6. Servera kaningrytan med kokt potatis, mathavre eller matkorn.