Växtföljds-chili fries
Datum
januari 17, 2022Ingredienser
Pommes frites
800 g
mjölig potatis, skalad eller tvättad och skuren i stavar
2 liter
vatten
1 msk
ättikssprit 12 %
Neutral rapsolja till fritering (ej kallpressad)
Salt
Gör så här:
-
Koka upp vatten och ättikssprit. Koka potatisstavarna 8-10 minuter. Ta upp dem och låt rinna av och torka i 20 minuter.
-
Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 2 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper 20 minuter.
-
Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 3 minuter, låt rinna av på hushållspapper, salta och servera.
-
(Om man inte orkar eller hinner fritera i två omgångar kan man förstås fritera klart potatisen i första omgången, det vill säga låta den bli gyllenbrun och färdig. Den blir då inte lika krispig men är schysst ändå!)
Black bean chili
1
stor gul lök, tärnad
200 g
rotselleri, tärnad
3
vitlöksklyftor, finhackade
Neutral rapsolja till stekning
2 tsk
spiskummin
2 tsk
koriander
1 tsk
paprikapulver
1 krm
kanel
1 tsk
kakao
1 tsk
oregano
1 tsk
chiliflakes (kan bytas ut mot valfri variant av chilipulver, färsk chili eller chilisås/tabasco/sriracha)
400 g
nötfärs eller vegetarisk färs av ärtprotein, t ex Anamma formbar färs
1 msk
matpuré
2-3 dl
öl, gärna mörk eller halvmörk (kan ersättas med vatten)
1
buljongtärning, kött, kyckling eller grönsak
vatten till spädning
1 burk
/tetra kokta svarta öländska bönor, avrunnen
2 tsk
socker (kan uteslutas)
Salt och svartpeppar efter smak
Riven ost och eventuellt färsk koriander till servering
Gör så här
-
Fräs lök, vitlök och rotselleri mjuka i rapsolja på medelvärme, ca 10 minuter. Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med någon minut.
-
Höj värmen och lägg ner färsen, rör om och hacka upp den medan den steker tills den är brynt (nötfärs) eller tinad (Anamma). Rör i tomatpuré och låt steka någon minut till.
-
Häll på öl eller vatten, buljongtärning och bönor. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt puttra i 15-20 minuter, späd eventuellt med vatten.
-
Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Vid servering, lägg upp pommes frites i en skål och häll på en skopa chili, garnera med ost och koriander och servera coleslaw till.