Växtföljds-chili fries

4 PORTIONER 1,5 TIMME

Ingredienser

Pommes frites

800 g

mjölig potatis, skalad eller tvättad och skuren i stavar

2 liter

vatten

1 msk

ättikssprit 12 %

Neutral rapsolja till fritering (ej kallpressad)

Salt

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och ättikssprit. Koka potatisstavarna 8-10 minuter. Ta upp dem och låt rinna av och torka i 20 minuter.

  2. Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 2 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper 20 minuter.

  3. Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 3 minuter, låt rinna av på hushållspapper, salta och servera.

  4. (Om man inte orkar eller hinner fritera i två omgångar kan man förstås fritera klart potatisen i första omgången, det vill säga låta den bli gyllenbrun och färdig. Den blir då inte lika krispig men är schysst ändå!)

Black bean chili

1

stor gul lök, tärnad

200 g

rotselleri, tärnad

3

vitlöksklyftor, finhackade

Neutral rapsolja till stekning

2 tsk

spiskummin

2 tsk

koriander

1 tsk

paprikapulver

1 krm

kanel

1 tsk

kakao

1 tsk

oregano

1 tsk

chiliflakes (kan bytas ut mot valfri variant av chilipulver, färsk chili eller chilisås/tabasco/sriracha)

400 g

nötfärs eller vegetarisk färs av ärtprotein, t ex Anamma formbar färs

1 msk

matpuré

2-3 dl

öl, gärna mörk eller halvmörk (kan ersättas med vatten)

1

buljongtärning, kött, kyckling eller grönsak

vatten till spädning

1 burk

/tetra kokta svarta öländska bönor, avrunnen

2 tsk

socker (kan uteslutas)

Salt och svartpeppar efter smak

Riven ost och eventuellt färsk koriander till servering

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök och rotselleri mjuka i rapsolja på medelvärme, ca 10 minuter. Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med någon minut.

  2. Höj värmen och lägg ner färsen, rör om och hacka upp den medan den steker tills den är brynt (nötfärs) eller tinad (Anamma). Rör i tomatpuré och låt steka någon minut till.

  3. Häll på öl eller vatten, buljongtärning och bönor. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt puttra i 15-20 minuter, späd eventuellt med vatten.

  4. Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Vid servering, lägg upp pommes frites i en skål och häll på en skopa chili, garnera med ost och koriander och servera coleslaw till.