Avsnitt#11 Snabbmat

Datum

januari 26, 2022
Lyssna på avsnitt#11
I det här avsnittet undersöker vi hur schysst snabbmat faktiskt kan vara. Måste man laga all mat från grunden för att vara schysst mot människor, djur och natur, eller är det okej att ta genvägar via halvfabrikat och snabbmat?

Sigrids schyssta recept på Quesadillaomelett hittar du längre ner på sidan.
Alla recept finns samlade på weeffect.se/schysstarecept

Snabbmat är inte känt för att vara hållbart, men i en värld där kraven på minskat klimatavtryck blir allt högre håller det på att förändras.

Mc Donalds lovar att bara ha hållbara leksaker i sina Happy Meal, Max planterar träd för att minska sin klimatpåverkan, och den som tankar på OKQ8 kan avnjuta en vegetarisk dagens lunch. Kanske är snabbmat på väg att bli schysstare mat?   

Även snabbmaten vi tillagar hemma förändras. Att äta vegetariskt behöver inte längre betyda att man måste börja matlagningen ett dygn i förväg med att blötlägga bönor. I mataffärernas kyl- och frysdiskar hittar vi idag mängder av veganska och vegetariska alternativ för den som är på jakt efter något snabbt och enkelt att laga till middag. 

Så måste man laga all mat från grunden för att vara schysst mot människor, djur och natur, eller är det okej att ta genvägar via färdiglagade korvar och burgare med eller utan kött? Det här utforskar vi det elfte avsnittet av Schysst Mat. 

Gäster

Fredrik Ahlengärd och Gustav Johansson. Fotograf Gustav: Emil Hovmark

Gustav Johansson står bakom jävligtgott.se, sveriges största veganska matblogg.
Fredrik Ahlengärd är chef för kategori och butik på OKQ8 och vill göra det lättare för alla ute på vägarna, som behöver slänga i sig något snabbt, att välja schysst mat

Bonden i världen

Mahendran Rishanthini med dottern Yogini. Fotograf: Marcus Lundstedt

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen, inte bara i Sverige.

Runt om i världen är det kvinnor som är fattigast; i pengar, på mat och på rättigheter. Situationen för flickor och kvinnor förvärras dessutom ofta i kriser och katastrofer. Under inbördeskriget i Sri Lanka, som pågick mellan 1983 och 2009, tvingades många flickor lämna skolan och gifta sig redan innan dom fyllt 18 år. Resultatet för många har blivit ett liv i beroendeställning utan egen inkomst. 

En av dem som drabbats är Mahendran Rishanthini. Hon hade ingen inkomst, men hon hade kunskap. Efter att ha börjat gå på möten med kvinnokooperativet Ilamkathir Coop, som startades med stöd av We Effect, bestämde hon sig för att tillsammans med 98 andra kvinnor använda sina matlagningskunskaper till en väg ut ur fattigdomen.  

Maten lagas i medlemmarnas hem och säljs färdig som snabbmat på en marknad i staden Batticaloa. Och kundkretsen växer. 

– Vi kvinnor hade ingen inkomst innan. Med kooperativet har alla kvinnor som är med och lagar mat fått det bättre. Första kvällen tjänade vi knappt 1000 rupies, i dag kan vi får in upp mot 15 000 per kväll, berättar Mahendran som är kassör i kooperativet och har koll på varenda rupie. 

I dag har kvinnorna en egen restaurang vid marknaden, och verksamheten blomstrar. Mahendran ser nöjd ut när hon häller upp maten i de stora rostfria behållarna. Snart ska innehållet bli till nya rupies. Byggstenarna i hennes dröm. 

Restaurangen vid marknaden. Fotograf: Marcus Lundstedt

– Jag har hela tiden strävat efter en bra framtid för mina barn. Nu har jag råd med deras utbildning. Kanske till och med att kunna bygga ett hus till mina döttrar när dom tagit examen, säger Mahendran. 

Programledarna

Sigrid Bárány och Anna Tibblin. Fotograf: Camilla Svensk

Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

Snabbmat: Quesadillaomelett

Det här är en riktigt snabb maträtt som lyckas med konststycket att vara både präktig och street food-mumsig på en och samma gång. Den går att variera i det oändliga med olika grönsaker - råa eller tillagade - olika ostsorter, gräddfil, smulade tortillachips, rester av kyckling, köttfärs, korv eller potatis…endast fantasin och tiden sätter gränserna.

Av: Sigrid Bárány

1 portion

Tidsåtgång: ca 13 minuter

Omelett

2

ekologiska ägg

2 msk

vatten

salt och peppar

rapsolja till stekning

Omelettfyllning

0,5 dl

riven ost, smulad fetaost/vitost eller keso

1 dl

öländska svarta bönor, kokta

2-3 msk

hackad lök (purjo, salladslök, rödlök, silverlök)

Några

hackade tomaer

Några tunna skivor

färsk chili eller inlagd jalapeno eller lite tabasco

Lite

salt och svartpeppar

Några droppar

pressad lime

1 msk

färdig salsa eller tacosås

Några kvistar

färsk koriander

Kålsallad

1,5 dl

tunt strimlad rödkål

2 tsk

pressad lime

Lite

riven limezest

0,5 krm

salt

1 msk

rapsolja

ev. hackad färskt koriander

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till kålsalladen och låt stå.

  2. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.

  3. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i en liten skvätt rapsolja.

  4. Häll i omelettsmeten och låt steka tills den har stelnat i botten. Börja då att lyfta upp och putta in kanterna mot mitten med stekspade och låt den smeten rinna ut i kanten så att omeletten steks jämnt.

  5. När omeletten är färdigstekt men fortfarande lite krämig på ytan, lägg på ost, bönor och allt annat som du vill ha i fyllningen på den ena sidan (du kan också hälla t ex salsan ovanpå omeletten när den är vikt). Vik över den andra sidan så att osten smälter ihop med resten av fyllningen.

  6. Låt omeletten vila i någon minut och servera sedan med kålsalladen.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12