Avsnitt#9 – Nyttig mat

Datum

augusti 18, 2021
Lyssna på avsnitt #9
Hur ska vi veta vad som faktiskt är nyttig mat när det fullkomligt vimlar av dieter och kostråd? Och om det är nyttigt för människan, är det då också nödvändigtvis nyttigt för planeten?  

Sigrids schyssta recept hittar du längre ned på sidan

Endast en tiondel av svenskarna äter nyttigt. Det vill säga, en av tio äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. En fjärdedel har så pass dåliga kostvanor att både hälsa och livslängd riskerar att försämras.  

Och i resten av världen ökar konsumtionen av ohälsosamma livsmedel snarare än minskar. Mest nyttig mat äter man faktiskt i några av världens fattigare länder, där man av nöd snarare än val äter mycket frukt, fibrer och grönsaker. Minst nyttigt äter man i Centraleuropa och forna Sovjetunionen. 

Men vad är nyttigt att äta egentligen? Det fullkomligt vimlar av dieter och kostråd. Hur ska vi veta vad som faktiskt är nyttig mat? Och om det är nyttigt för människan, är det då också nödvändigtvis nyttigt för planeten?  

Det här diskuteras i det nionde avsnittet av Schysst Mat.

Anki Sundin och Peter Stenvinkel

Gäster

Anki Sundin, nutritionsexpert på LRF Mjölk. Näringsfysiolog som jobbar med hållbarhet i livsmedelsbranschen

Peter Stenvinkel, professor i njurmedicin och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset som forskar om hur planetens hälsa är vår hälsa 

Bonden i världen

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen, inte bara i Sverige. Avokado är en av de nyttigaste grönsaker man kan äta. Avokado innehåller till exempel mycket vitamin A och E, betakaroten, antioxidanter och omättade fetter.

Jane Wanjiru, Kenya.

Jane Wanjiru är en av många småbönder i Kenya som odlar avokado för export till länder som Sverige.  

Jane bor i byn Ndiko i centrala Kenya, en bit norr om huvudstaden Nairobi. Hon har odlat avokado i sju år. Först odlade hon en lokal sort, men sedan bytte hon till de varianter som går på export för att tjäna mer pengar på sina odlingar. 

Familjen äter mycket avokado. Såväl barn som vuxna tycker om det, och de är nyttiga. Särskilt under coronapandemin har familjen varit noga med att äta avokado för att stärka hälsan. För det mesta skär de upp avokadon som den är och äter ihop med resten av middagsmaten, men det händer också att Jane äter en frukt direkt från trädet.  

För att få till en balanserad och näringsrik kost försöker Jane se till att familjen vid varje måltid får i sig en del kolhydrater genom till exempel majsmjölsgröten ugali eller sötpotatis, en del protein, som bönor eller kött och en del grönt, som avokado, spenat eller grönkål.  

”Jag brukar köpa lite kött för pengarna jag får när jag säljer våra avokado,” berättar Jane.  

Det finns flera fördelar med att odla avokado. Det är till exempel betydligt lättare att sköta än en majsodling. Bara man planterar träden ordentligt och ger dem näring så sköter de sig själva tills det är dags att skörda. 

”Avokado är väldigt nyttigt,” säger Jane, “läkarna säger till och med att när man ska börja lära barnen äta mat så ska man börja med avokado.”  

Programledarna

Sigrid Bárány och Anna Tibblin. Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

 

 

Nyttig mat: Näringstät taco med ärtguacamole

”Nyttigt” är ett brett begrepp som betyder olika saker för olika människor i olika situationer. Min schyssta ”nyttiga” taco bygger på näringstäthet, det vill säga att jag vill ha mycket näring i förhållande till mängden energi. Vill man ha en större variation av grönsaker så är mitt förslag att man hackar ner lite av varje i salsan, till exempel rädisa, kålrabbi, blomkål, broccoli, sparris, jordgubbar… Jag väljer palt-tunnbröd som skal eftersom jag är blodgivare och behöver få i mig lite extra järn - vad väljer du?

Av: Sigrid Bárány

4 portioner

45 minuter

Mockamole/ärtguacamole

4 dl

frysta gröna ärtor

1 krm

salt

0,5 dl

rapsolja

1

vitlöksklyfta

1/2

lime, saften

2 tsk

pressad citron

2-3 msk

hackad rödlök eller salladslök

Hackad färsk koriander

1/2

lime, riven zest

Svart bönsalsa

1 burk/tetra

kokta svarta bönor, sköljda

1 stor

tomat

3 msk

grovhackad rödlök eller salladslök

0,5

lime. Saft och riven zest

Finhackad färsk chili efter smak och styrka

Finhackad/riven vitlök efter smak

Hackad färsk koriander efter smak

Salt efter smak

Marinerad rödkål

300 g

rödkål

salt

1 tsk

pressad citron eller äppelcidervinäger

Tacofärs

250 g

lammfärs

1 tsk

rapsolja till stekning

2 krm

salt

1 tsk

spiskummin

1 tsk

koriander

1 krm

kanel

1 tsk

paprikapulver

0,5 tsk

chilipulver

0,5 dl

vatten

Svartpeppar efter smak

Tillbehör

Strimlad sallad eller babyspenat, färsk koriander, tacoskal enligt egen smak och ”nyttighetstro”. Majstacoskal, vetetortilla, fullkornstortilla, äggviteomelett, salladsblad, kålblad, palt-tunnbröd, mjukt tunnbröd…eller inget skal alls!

Gör så här:

  1. Koka upp ärtorna i lite vatten, låt koka 1 minut och stäng sedan av värmen och låt stå i 5 minuter. Häll av ärtorna och låt dem svalna något.

  2. Lägg ärtor, salt, rapsolja, vitlök och lime- och citronsaft i ett mixerglas och mixa slätt.

  3. Blanda i rödlök, zest och koriander. Smaka av.

  4. Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av.

  5. Strimla kålen fint med mandolin eller kniv och krama den med lite salt så att den mjuknar. Smaka av med citronsaft eller vinäger.

  6. Hetta upp rapsolja på medelhög värme och stek lammfärsen. Häll på kryddorna från början så att de också får fräsa med. När färsen har fin yta och är genomstekt, häll på lite vatten och koka in. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.

  7. Ställ fram alltihopa på bordet i skålar och låt alla bygga sin egen taco. Smaklig spis!

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12