Delar av nedskuren biståndsbudget återbetald

Inocencia Cantarero är en av de personer som får stöd genom We Effects partnerorganisation Copinh i Honduras. Foto: Philip Krook

Stora delar av de biståndsnedskärningar Sveriges regering tog beslut om i april har nu betalats tillbaka. “Positivt steg, men oroande utveckling när politiker tar snabba beslut som går ut över människor som lever i fattigdom”, säger We Effects generalsekreterare Anna Tibblin.

I april tog Sveriges regering beslutet att göra den största nedskärningen någonsin i det internationella biståndet. 9,2 miljarder skulle tas från 2022: års budget för att täcka kostnader för flyktingar från kriget i Ukraina i Sverige. Tillsammans med andra planerade avräkningar från biståndet från höstbudgeten blev totalsumman hela 10,3 miljarder vilket motsvarade ungefär en femtedel av biståndsbudgeten för 2022. 

Strax därefter initierade We Effect och partnerorganisation Copinh i Honduras en e-mailkampanj, #DearMagdalena blev ett sätt att protestera mot nedskärningarna. I brev till statsministern beskrev organisationen hur de och människorna de arbetar med påverkades av nedskärningarna och uppmanade Andersson att dra tillbaka beslutet.  

Initiativet spreds och en lång rad internationella civilsamhällesorganisationer från hela världen deltog i kampanjen.  

Sedan dess har regeringen stegvis gjort förändringar i beslutet. I juni betalades 1,3 miljarder tillbaka, inklusive stödet till civilsamhällsorganisationer. I augusti betalades ytterligare 2,9 miljarder tillbaka av regeringen och sammanlagt 4,2 miljarder SEK har nu återbetalats till budgeten.  

Flera partier har öppnat för stora nedskärningar i det internationella utvecklingssamarbetet. Det i en tid när hungern ökar mer än någonsin förut.

“Vi står inför ett riksdagsval där flera partier öppnat för stora nedskärningar i det internationella utvecklingssamarbetet. Det i en tid när hungern ökar mer än någonsin förut. Det är en skrämmande utveckling och under våren såg vi vilka direkta konsekvenser nedskärningar får för människor som lever i fattigdom och utsatthet”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect. 

För We Effects partnerorganisationer innebar nedskärningarna bland annat att arbete rörande jämställdhet, stöd till människor som drabbas av torka och klimatförändringar och projekt för att rusta upp människors bostäder sattes på paus eller tvingades avbrytas.     

“De plötsliga miljardnedskärningarna satte naturligtvis spår i vår verksamhet. Nu vill vi att regeln som gjorde detta möjligt, att räkna av pengar från biståndet till migration, tas bort. Biståndet behövs mer än någonsin”, säger Anna Tibblin.  

Läs breven till statsminister Magdalena Andersson här.

Läs svaret från utrikesdepartementet här.