Bondeledare fängslad i Sri Lanka

Chintaka Rajapakse, foto från Via Campesina.

Ledaren för en av We Effects partnerorganisationer har blivit fängslad i Sri Lanka efter att ha protesterat mot regeringen. “Chintaka Rajapakse kämpar för småskaliga bönder och kräver ett land som respekterar sina medborgares grundläggande rättigheter"

Chintaka Rajapakse har länge varit en röst för ekonomiskt och politiskt utsatta grupper i landet, som bönder och teplantagearbetare, och är ordförande för ”Movement for Land and Agricultural Reform” (MONLAR), en organisation med fokus på markrättigheter och skydd av naturresurser.

Chintaka Rajapakse går i spetsen för demonstrationer som kräver ett land som respekterar sina medborgares grundläggande rättigheter

Den ekonomiska krisen i Sri Lanka, som lett till bränslebrist, matbrist och undermålig sjukvård har utlöst protester mot regeringen där man krävt presidentens och premiärministerns avgång. Situationen i landet förvärras nu även av stigande matpriser som en följd av kriget i Ukraina, värdekedjestörningar och Covidpandemin. Världsbanken rankar nu Sri Lanka som ett av de länder i världen med högst matprisinflation.

Det var den 18 augusti som Chinthaka deltog i en fredlig protest organiserad av Inter University Student Federation, när polis gick in med tårgas och vattenkanoner för att avbryta demonstrationen. Flera studenter ska ha blivit överfallna och 20 demonstranter greps. En av dem Chinthaka.

“Chintaka Rajapakse kämpar för ett rättvist livsmedelssystem i Sri Lanka och för småskaliga bönders rättigheter. Han går i spetsen för demonstrationer som kräver ett land som respekterar sina medborgares grundläggande rättigheter”, Mayooran Thevasigamany, We Effects landchef i Sri Lanka.

Personer som försvarar mänskliga rättigheter och miljö är en utsatt grupp. Under 2020 mördades 331 människorättsförsvarare runt om i världen.

Sri Lankas befolkning har upplevt en ekonomisk kris som lett till att människor nu lider av den värsta matbristen i modern tid.

“Sri Lankas befolkning har upplevt en ekonomisk kris som lett till att människor nu lider av den värsta matbristen i modern tid. Effekten av detta kommer att vara lång och kännbar i generationer framöver”, säger Thevasigamany.

Nu uppmanar We Effect Sri Lankas myndigheter att genast släppa Chintaka Rajapakse och de andra demonstranterna.

Av

Elin Williams

Läs We Effects rapport om hoten och våldet mot människorättsaktivister

Bonde med livet som insats

Ladda ned