Politiker: Vi vill se löfte om fortsatt feministisk utrikespolitik

Guadalupe Ganuza Peñate är ordförande för den lokala kvinnogruppen i Ahuachapán, El Salvador. Med stöd av We Effect har hon utbildat sig inom ekologiskt jordbruk. Foto: Philip Krook

Kandiderar du till riksdagen? Då vill We Effect att du står upp för en global jämställdhet och alla flickor och kvinnors mänskliga rättigheter. Det skriver We Effect tillsammans med 25 medlemsorganisationer i Concord Sverige i ett gemensamt dokument inför riksdagsvalet.

Vi närmar oss valtider i Sverige. Samtidigt är demokratin i världen i kris och det pågår en backlash mot kvinnors, flickors och hbtqi-personers rättigheter. Det måste få ta mer plats i politiken och därför riktar nu We Effect tillsammans med Concord Sverige krav mot Sveriges politiska partier.

– Sverige är ett litet land, men världen behöver en stark röst för jämställdheten. Inför valet vill vi att alla svenska partier ska lova att Sverige även fortsättningsvis prioriterar och står upp för kvinnor och flickors rättigheter, säger Camilla Lundberg Ney, biståndspolitiskt sakkunnig jämställdhet på We Effect.

Sverige är ett av de länder som ger störst andel av biståndet till jämställdhetsarbete och de nedskärningar på 9,2 miljarder som nu genomförs drabbar världens kvinnor och flickor. De biståndsstrategier som stödjer civilsamhället och jämställdhet står inför en minskning på 38 respektive 47 procent mitt under pågående budgetår.

– Hungern i världen når rekordnivåer och det är kvinnor och flickor som drabbas hårdast. Nu mer än någonsin behöver Sverige en feministisk biståndspolitik som satsar på klimatanpassat småskaligt jordbruk med särskilt fokus på kvinnor, säger Camilla Lundberg Ney, biståndspolitiskt sakkunnig jämställdhet, We Effect

Hela valpappret och information om vilka som står bakom står att läsa här.