We Effects generalsekreterare: “Inget rättfärdigar massmordet på israeliska civila. Inget rättfärdigar massakern av civila i Gaza”

Bild på We Effects generalsekreterare Anna Tibblin i Jerusalem.

Anna Tibblin, We Effects generalsekreterare, i Jerusalem. Foto: Stefan Håkansson

Skolor, sjukhus och bostäder bombas sönder. Förtvivlade människor letar efter livstecken bland rasmassorna; bär på döda kroppar. Trots att jag försöker undvika dem, möter jag ohyggliga bilder i sociala medier. Många av blodiga, lemlästade och livlösa barn. 

Befolkningen i Gaza förvägras rent vatten, mat och mediciner. Elen har stängts av. Hjälporganisationer beskriver situationen som ett helvete på jorden. Inget av detta är tillåtet; även krig har lagar. Inget kan rättfärdiga Hamas fruktansvärda massmord på israeliska civila. Inget kan rättfärdiga Israels massaker av civila i Gaza. 

Jag följer nyhetsrapporteringen och rapporterna från våra anställda. Dödssiffran stiger så snabbt att det är meningslöst att skriva hur många civila palestinier som dött så här långt; siffran kommer vara inaktuell innan jag skrivit klart den här texten. Liv släcks. Medan vi andra ser på. 

Vi kommer alltid att försvara alla människors lika värde och rätt till liv och utveckling.

We Effect tar aldrig sida i konflikter; vi kommer alltid att försvara alla människors lika värde och rätt till liv och utveckling. Det är vårt enda mandat. Vi kommer alltid att stå upp för folkrätten – därför att det är internationell lag. Vårt arbete baseras på fakta och grundläggande värderingar. 

Historian är viktig för att förstå denna decennier långa och asymmetriska konflikt. Men inget av det som har hänt tidigare ursäktar vad som händer nu. Vi kräver ett omedelbart eldupphör och vi kräver att alla som i berått mod begått dessa krigsbrott ställs inför rätta. 

We Effect har verksamhet på Västbanken i Palestina. Där gör vi viktiga insatser för att stödja småskaliga bönder att producera mat och utveckla sina företag, stärka barns rätt utbildning och kvinnors rättigheter och deltagande i den formella ekonomin. Även här ökar våldet.

Tillsammans med våra kollegor förbereder vi oss för det värsta samtidigt som vi hoppas på det bästa och gör allt vi kan för att mana till eldupphör och nedtrappning av våldet. Vill du stödja vårt arbete är ditt bidrag viktigare än någonsin. Swisha en gåva till 9010018. 

Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect