Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  

Datum

februari 23, 2022
Lyssna på avsnitt #12
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige, och kan en hobbyodlare göra världen mer hållbar?

Sigrids schyssta recept på squashsoppa med purjolök hittar du längre ner på sidan. Alla recept finns också samlade på weeffect.se/schysstarecept

Hur hållbar vår mat är handlar inte bara om hur mycket växthusgaser produktionen lämnar efter sig, eller vilka villkor lantarbetarna har.  Det är också en fråga handlar om styrkan i varje länk i kedjan från bonde till matbord. 

Och all odling börjar med ett frö.  Förr i tiden sparade svenska bönder en del av årets skörd för att använda som utsäde till nästa år. Numera köper man istället fröer som är förädlade för att ge allra bästa resultat och säkra att friska fröer används.

Hur funkar det i Sverige, och kan en hobbyodlare göra världen mer hållbar? Det här utforskar vi det tolfte avsnittet av Schysst Mat. 

Gäster

Maria Norén och Roza Petersson

Maria Norén är marknadschef utsäde och frö på Lantmännen
Roza Petersson
har odlat i mer än fyra decennier och är idag sammankallande i Riksbyggens bostadsrättsförening Vivas odlingsgrupp.

Bonden i världen

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen.  

Maria Rosaria Barrera Vicente. Foto: CONAVIGUA

Maria Rosaria Barrera Vicente hjälper kvinnor i Guatemala med deras jordbruk. Hon ger råd och motiverar dem att fortsätta odla nyttig och ekologisk mat i sina familjeodlingar. 

Ett stort problem för kvinnorna har varit att det är dyrt att köpa nya frön varje år 

– Vi behövde ha frön för att kunna fortsätta arbeta med familjeodlingarna. Varje år sår och skördar vi majs och bönor och vi sparar alltid våra egna frön. Men när det kommer till grönsaker har vi inte fröer och då måste vi köpa nytt varje år. Men det finns inte alltid pengar till det, berättar Maria

Förra året fick kvinnorna en utbildning i hur man konserverar fröer även till grönsaker, så nu bevarar de fröerma i behållare. Eftersom inte alla odlar samma grödor har de även skapat en typ av byteshandel där lokalsamhällen byter frön med varandra. 

Den största fördelen är att vi kan fortsätta med våra familjeodlingar. Förut kunde vissa fröer gå förlorade från år till år, men nu med den kunskapen vi fått kan vi säkerställa att allt finns i våra odlingar.  

– Vi kämpar för att vi som urfolk ska fortsätta värdesätta och vårda våra vilda fröer som ger oss nyttiga och ekologiska grödor. 

Programledarna

Sigrid Bárány och Anna Tibblin. Fotograf: Camilla Svensk

Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

                                                                                               

Fröer: Somrig squashsoppa med purjolök

Örtig, subtil och krämig men lätt soppa som passar till förrätt eller lunch. Är du förtjust i syra kan du öka mängden vitt vin eller pressa i lite citron. Det är också gott med riven citronzest i soppan. Jag har lagat den här soppan med både havregrädde, grädde och crème frâiche många gånger och det blir jättegott, vilket som.

Av: Sigrid Bárány

4 portioner

Tidsåtgång: 40 minuter

1 liten eller 0,5 stor

purjolök, sköljd och strimlad

2

vitlöksklyftor, finhackade

3 msk

olivolja

0,5 tsk

torkad timjan (eller några kvistar färsk)

0,5 tsk

torkad rosmarin (eller en kvist färsk)

1

lagerblad

1 stor

potatis, skalad och hackad

1 stor eller 2 små

squash, kluvna och skivade

1 dl

torrt vitt vin

5 dl

vatten

3 dl

grädde eller crème frâiche

2 tsk

lantbuljong eller 2 buljongtärningar (höns- eller grönsaksbuljong)

2 msk

misopasta

Svartpeppar och salt efter smak

Till servering:

färsk, hackad persilja, basilika eller körvel. Servera gärna en sallad till med plocksallad, rädisor, tomater, basilika, gurka och en dressing på citron, örtsalt och olivolja.

Gör så här:

  1. Fräs purjolök, vitlök. lagerblad, timjan och rosmarin i olivolja tills löken mjuknat och blivit genomskinlig.

  2. Lägg i potatis och squash och fräs grönsakerna genomvarma.

  3. Tillsätt vin och låt det koka in på hög värme ca 5 minuter. Tillsätt vatten, buljong och grädde och koka upp.

  4. Sjud soppan i 15 minuter, ta upp lagerbladet och mixa soppan - den behöver inte vara helt slät så det går fint med stavmixer om du inte har kannmixer.

  5. Smaka av med salt och peppar och kontrollera tjockleken - behöver den spädas mer? Strö över färska örter och servera varm.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

januari 26, 2022
Schysst mat
Avsnitt#11 Snabbmat
I det här avsnittet undersöker vi hur schysst snabbmat faktiskt kan vara. Måste man laga all mat från grunden för att vara schysst mot människor, djur och natur, eller är...
Lyssna på avsnitt#11