The Illusion of Abundance – en film om att riskera livet för vår planet  

Medan stater och multinationella bolag deltar i den globala kapplöpningen om billigast råmaterial kämpar tre kvinnliga markägare för att skydda naturen med sina liv som insats. Människorättsaktivisterna Bertha, Carolina och Máxima leder kampen i Latinamerika mot nutidens erövrare som på ett eller annat sätt försöker ta över mark för att utvinna naturresurserna – utan hänsyn till de som brukar den idag.

Plats: Biograf Zita, på Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
Tid: 9 mars kl. 13.00, följt av panelsamtal mellan 14.00–14.30
Anmäl dig här innan 1 mars. 

Filmskaparna Erika Gonzales Ramirez och Matthieu Lietaert följde kvinnorna under 2020 i deras vardag kantad av polisförtryck, trakasserier från företag, våld och dödshot. The Illusion of Abundance är inte endast en film om de som får betala det högsta priset för utveckling, utan främst en film om globalt klimatmotstånd och kampen mot transnationella företag. We Effect är en av finansiärerna till filmen som har producerats av Not so crazy! Produktions som drivs av Erika Gonzales Ramirez och Matthieu Lietaert. Läs mer om filmskaparna här. 

Förhandsvisning med panelsamtal om due diligence-direktivet

Torsdagen 9 mars visar We Effect och Swedwatch dokumentären The Illusion of Abundance på biograf Zita för inbjudna gäster följt av ett panelsamtal med:

  • Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna
  • Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam
  • Mathieu Vervynckt, Head of Unit Supply Chains på Swedwatch

Samtalet som modereras av Hanna Sjölund, policyansvarig på We Effect, kommer att ta avstamp i direktivet om due diligence, vilken ämnar fastställa regler för hur företag bör ta hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö i globala värdekedjor, och som just nu är under beredning på EU-nivå. Miljö- och människorättsförsvarare kämpar idag för att få gehör och hålla företag till svars för negativa effekter och den här lagstiftningen är en tydlig möjlighet att förbättra förutsättningarna. Men vad behöver komma på plats?

  • Hur skulle slutdirektivet behöva se ut för att verkligt förbättra villkoren för miljö- och människorättsförsvarare?
  • Vad innebär det för finanssektorn att inkluderas inom ramen för lagstiftningen? Kan det komma att ändra hur man investerar hållbart?
  • Vilken roll har Sverige att spela för att säkerställa att mänskliga rättigheter och miljö respekteras genom hela värdekedjan?
Foto: Edson Artur

Bonde med livet som insats

We Effect har tagit fram rapporten Bonde med livet som insats där vi sammanställt hur bönder trycks tillbaka, hotas och mördas när de försöker försvara sina rättigheter till mark, vatten och andra naturresurser. I takt med klimatförändringarna blir kampen om mark och naturresurser allt hårdare och under 2021 mördades 200 människorättsförsvarare i världen, varav mer än två tredje delar i Latinamerika. Rapporten listar utifrån försvarares perspektiv policyrekommendationer i relation till due diligence direktivet samt arbetet fram mot ett FN-fördrag om företag och mänskliga rättigheter.

 

We Effect stödjer bönders organisering i kooperativ eller andra medlemsbaserade organisationer. Av erfarenhet vet vi att ett effektivt motmedel mot hoten, våldet och morden är ett starkare stöd till de organisationer som kämpar för miljön och bönders rättigheter. När organisationer går på knäna kan människo- och klimatvidriga investeringar genomföras utan organiserat motstånd och ofta utan att det skapar större rubriker eller når internationell opinion.

Läs mer om Bertha och Copinh

Bondeledaren Berta Cáceres mördad

Berta Cáceres mördades – men hennes röst lever vidare

Bertas ord växer i kraft trots ökade hot