Framgångsrikt biståndsprojekt från jord till bord: Ugandiskt premiumkaffe får exklusiv premiär på Coop

Kaffepaket från Lykke Kaffegårdar och We Effect.

Uganda Farming Odyssey är ett fylligt och balanserat kaffe med smaktoner av oraffinerat rörsocker, torkade vinbär och tranbär. Fem kronor går tillbaka till We Effect och därmed till projektet.

Idag har premiumkaffet Uganda Farming Odyssey exklusiv premiär i ett urval av Coop Butiker & Stormarknaders butiker. Lanseringen markerar en milstolpe och kommersiell startpunkt för ett projekt som inleddes 2021 och som har förenat Konsumentföreningen Stockholms hållbara marknadstänk, We Effects biståndskompetens, Lykke Kaffegårdars expertis och nyskapande produktion hos 2 500 lokala kaffebönder från bergssluttningarna i västra Uganda.

Ett framgångsrikt biståndsprojekt ger nu konkret resultat i form av ett premiumkaffe exklusivt i Coops butikshyllor. Från och med idag, måndag 13 november, finns nya Uganda Farming Odyssey i hyllorna hos följande 20 Coop-butiker i Stockholm; Arninge (Täby), Bagarmossen, Bondegatan, Bromma, Daglivs (S:t Eriksgatan), Danderyd, Engströms Livs (Bromma), Farsta C, Gröndal, Hagastaden, Hammarby Sjöstad, Kärrtorp, Liljeholmen, Mariatorget, Odenplan, Rådhuset, Skeppet (Lidingö), Värmdö, Västberga och Östgötagatan. Priset för 250 gram färdigmalet eller bönor är 89,95 kronor varav fem kronor går tillbaka till We Effect och deras arbete med kaffebönderna i Uganda.

– Att få möjlighet att erbjuda Uganda Farming Odyssey exklusivt till våra medlemmar och kunder i våra butiker är den yttersta markören och kopplingen till vårt kooperativa ursprung. Samtidigt är detta ett lysande exempel på ett samarbete från jord till bord, denna gång långt utanför Sveriges gränser, för de mångas goda. Att Uganda Farming Odyssey dessutom är ett fantastiskt kaffe går hand i hand med vår ambition om att sprida matglädje till de många, säger Meta Persdotter, vd Coop Butiker & Stormarknader.

Projektet som visar hur företag och biståndsaktörer kan samverka för att skapa ekonomisk utveckling, startade 2021 i samverkan mellan Sveriges största Coop-förening Konsumentföreningen Stockholm (KfS), biståndsorganisationen We Effect och kaffeproducenten Lykke Kaffegårdar. Målet var att skapa förutsättningar för de över 2 500 lokala kaffebönderna i bergsområdet Rwenzori, även kallat Mountains of the Moon, i västra Uganda att försörja sig på sitt kaffe. Med ny kunskap och nya metoder kan bönderna nu odla hållbart med tekniker som ger kaffet den kvalitet som krävs för att det ska klassas som premiumkaffe. Samarbetet har också banat väg till en global marknad och tillsett att bönderna får rätt betalt för sina kaffebönor.

– För oss är det en viktig del av vårt hållbarhetsarbete och vårt medlemserbjudande att kunna erbjuda produkter som är etiskt och ekologiskt hållbara. Därför gick vi in och gav ett lån till projektet. Eftersom det nu har resulterat i en konkret produkt som vi kan marknadsföra i våra butiker, hoppas vi att medlemmarna kommer att omfamna den så att vi kan fortsätta att engagera oss i liknande projekt, säger Lars Ericsson, vd Konsumentföreningen Stockholm.

– En central del i projektet har varit att stärka jämställdheten. Kaffeodling är traditionellt kontrollerat av män, men här har hälften av de kaffescouter vi har utbildat varit kvinnor, vilket har stärkt kvinnornas roll i kooperativen. Detta projekt har verkligen visat att det finns potential i att samordna företags och biståndsorganisationers kompetenser för att skapa gemensam nytta, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

– Vi når en milstolpe genom att äntligen lansera vårt första Lykke-kaffe från Uganda. Det är ett proof of concept och representerar allt som Lykke står för. Vi har utmanat normer, byggt en bearbetningsstation, anställt hundratals människor, inlett samarbete med över 2 500 kaffeproducenter, en välgörenhetsorganisation och kvinnliga kooperativ, stöttat, bemyndigat, utbildat, skördat och bearbetat – allt i hållbarhetens namn. Med andra ord hela vår affärsidé kondenserad i ett och samma projekt, säger Lars Pilengrim, kaffeexpert och delgrundare av Lykke Kaffegårdar.

Presskontakt:
Bernd Schmitz, PR och kommunikation, Coop Butiker & Stormarknader, 076-116 80 99,
bernd.schmitz@coop.se

Bild på kvinnlig bonde i sina odlingar.
Joseline Tuhaise. Foto: Moses Mubiru

Kaffet med månen som granne

I västra Uganda ligger Mt Rwenzori, berget som lokalbefolkningen kallar för Mountain of the moon. Månens berg. I bergsluttningarna på en altitud upp till 2000 meter över havet odlas UFO – kaffe av högsta kvalitet. Kaffebönderna som lever på berget väljer omsorgsfullt ut varje böna för att ge drycken sin unika smak. Men det är mer än smaken som gör det här kaffet unikt.

Läs mer om projektet här
Joseline Tuhaise. Foto: Moses Mubiru