Vårt arbete i Latinamerika

Emiliana Lorocachi, Bolivia Fotograf: Claudia Belaunde
Emiliana Lorocachi, Bolivia Fotograf: Claudia Belaunde
I Latinamerika finns vi i Guatemala, Colombia, El Salvador, Honduras och Bolivia. Regionen är hårt drabbad av fattigdom och klimatförändringar och är särskilt svår att leva i för kvinnor, klimatförsvarare och urfolk. Alla de kooperativ som We Effect stödjer i regionen strävar efter rätten till ett värdigt liv genom hållbara, jämställda jordbruk och värdiga bostäder.
Rosa Camaja. Foto: Jose Alfredo Pacajoj Carranza

50 miljoner människor i Latinamerika bor och arbetar på landsbygden

Närmare hälften av dem lever i fattigdom. Tillsammans med regionens bondekooperativ stöttar vi småskaliga bönder för att de ska kunna leva av sitt jordbruk året om.

De mest utsatta är de kvinnliga bönderna i regionen.  Kvinnor, som generellt tar ansvar för familjens mathushållning men är sällan ägare av marken där de odlar och exkluderas på så vis både ekonomiskt och rättighetsmässigt. Liksom i övriga världen har kvinnliga jordbrukare i Latinamerika ofta sämre tillgång till mark, finansiering, utbildning samt utsäde och gödsel än manliga jordbrukare. De bondekooperativ vi stöttar arbetar för att kvinnors rätt att äga och kontrollera mark. Kooperativen utbildar också i ledarskap och jordbrukstekniker för att matproduktionen ska bli mer effektiv och hållbar.

 

Träffa Rosa från Guatemala som numera kan bruka jorden året om

 

Guadalupe Ganuza Peñate. Foto: Philip Krook

312 000 människor i Latinamerika miste livet...

…till följd av klimatrelaterade händelser år 2020. Vi stöttar och utbildar bönder i omställningen till hållbara jordbruksmetoder, för att värna om både människa och miljö. Vi arbetar också reaktivt med att stötta i återuppbyggnaden av jordbruk som drabbats av klimatkatastrofer.

 

Ta del av vår klimatrapport 

 

I Latinamerika lever många olika urfolksgrupper. En övervägande del av dem lever i fattigdom och är småskaliga jordbrukare som ingår i de kooperativ och organisationer vi stöttar.

 

Foto: Jesper Klemedsson

I Colombia mördades 65 klimatförsvarare år 2020

We Effect arbetar i fyra av världens dödligaste länder för dem som försvarar mark och miljö. Tre av dessa ligger i Latinamerika. Bönder, urfolk och kvinnor är hårt utsatta när konflikter uppstår kring mark eller andra naturresurser som ekonomiskt starka aktörer vill exploatera. Lokalbefolkningen tvingas bli människorättsförsvarare för att deras mark inte ska tas ifrån dem. Vi jobbar direkt med bönders egna organisationer. Vi ser hur bönder trycks tillbaka, hotas och mördas när de försöker försvara sina rättigheter till mark, vatten och andra naturresurser.

 

Berättelse från Colombia – Utan mark finns ingen framtid 

 

 

 

 

 

Få inblick i ett bondekooperativ i Guatemala

Mer i Latinamerika

Jämställdhet

Rapport - jämställdhetseffekten

Bananplantor

Stöd familjer i Latinamerika

Bonde med livet som insats - läs vår rapport

Möt människorna i regionen

Mat är det viktigaste i livet och i formandet av en människa
Miriam Cruz. Foto: Edward Rodwell Arrazola.
Latinamerika

Mat är det viktigaste i livet och i formandet av en människa

Från skolavhopp till matsäkerhetschef genom kooperativet i Guatemala
Latinamerika

Från skolavhopp till matsäkerhetschef genom kooperativet i Guatemala

Från ett litet frö i jorden till en varm kopp kaffe
Latinamerika

Från ett litet frö i jorden till en varm kopp kaffe

Äggförsäljningen som mättar magen
Latinamerika

Äggförsäljningen som mättar magen