
Vårt arbete i södra Afrika

Mark är allt
För den som inte lever i ett jordbrukssamhälle kan det vara svårt att förstå hur mycket en bit mark betyder, men för många kvinnor i de länder i Södra Afrika där vi finns är den allt. Ofta är marken deras enda försörjning. Och faktiskt mer än så, den ger en plats att bo på, en identitet och gemenskap samt en tryggad pension.
68 procent av befolkningen i Zimbabwe bor på landsbygden, men även de som bor i städerna behöver en bit land. Varför? Jo, i ett land som Zimbabwe är det inte självklart att en kan leva på sin lön. På sin markbit kan en då odla majs och andra basgrödor, som drygar ut hushållskassan.
We Effect stödjer organisationer som utbildar kvinnor i regionen att få mer kunskap i vilka rättigheter de har när de kommer till att äga mark. Andra insatser är spar- och lånegrupper och kurser för att sköta ekonomi.
Läs berättelsen om 64-åriga Theresa som strejkar för en egen bit mark

93% av Moçambiques befolkning är kroniskt hungriga
Länderna i Södra Afrika har drabbats hårt av klimatförändringarna. Som lantbrukare blir det allt svårare att överleva på det du odlar. De kooperativ som We Effect samarbetar med hjälper bönderna att öka sin produktivitet och matproduktion och förbättrar därmed deras levnadsförhållanden och motverkar fattigdom. De sprider kunskap om hur det går att bedriva ett hållbart jordbruk som ger mat på bordet genom exempelvis bevattningsteknik, fiskodling och biodling.
Träffa Jamia från Moçambique som testar nya jordbruksmetoder

I Malawi lever hälften på landsbygden i fattigdom
Anledningarna till fattigdomen på Malawis landsbygd är många – ekonomin är totalt beroende av jordbruk med låg produktivitet, och det är hög befolkningstäthet. Tillgången till finansiella tjänster är låg, liksom rättvis tillgång till mark. Jämställdheten är dålig och många är undernärda i en befolkning som lider av låg utbildningsgrad och hög arbetslöshet. Mycket av detta försöker We Effect, tillsammans med partnerorganisationer, att påverka till det bättre. Fokus är på att förbättra produktiviteten för bondefamiljer med småskalig produktion och att öka jämställdheten, vilket både är en rättighet och ett verktyg för att sätta mer mat på bordet för fler.

Bomull, en livförsäkring för fattiga bönder i Afrika
Bomull tål torka och klarar sig på leriga jordar. Bomull kan odlas i liten skala och kräver nästan inga investeringar. Den är lätt att sälja. Man skulle kunna säga att bomullen är de fattiga böndernas livförsäkring. Men problemet är att stora företag utnyttjas bönderna genom orättvisa kontrakt och dålig betalning. We Effect arbetar med bomullsodlande bönder i Zambia, Moçambique, Malawi och Uganda, genom deras lokala organisationer. Syftet är att stödja bönderna med ledarskapsutbildningar och i ekonomi så att de kan bli oberoende de stora bolagen och få bättre villkor. Det är ett effektiv och kraftfullt sätt att bekämpa fattigdomsbekämpning på.